«Vi forventer 100% sikkerhet, null faenskap, full lykke. Slik blir livet en kronisk skuffelse.» «Vi må godta vår smerte, forandre på det vi kan og le av resten. Og gi litt mer faen» – Per Fugelli

«Hva gjør du når de overveldende følelsene kommer inn over deg. Hvilke valg tar du?» «Irene» sitter foran meg og tenker og kjenner etter. Hun kommer på en nylig episode på jobben. Hun forteller hun ble såret av noe en kollega sa. Hun kjente hun ble lei seg og trakk seg tilbake. Hun forteller at hun lett går til hodet. Tenker rasjonelt og stenger av følelsene. Det har vært en av hennes strategier opp gjennom årene – å «løse» problemene som dukker opp. Hun blir lei seg når hun nå skjønner hvor lite hun har tillatt seg å føle.

«Irene» forteller at det var først som voksen at hun fikk en ordentlig prat med foreldrene sine. Om hvordan hun har følt seg missforstått og alene i oppveksten. Hun forteller at denne praten var viktig for å forstå hvorfor hun var blitt som hun var. Og for å våge å gjøre endringer i dag. Hun lengter etter å føle seg mer avslappet og levende. Hun ser nå at hun er på god på vei. Hun bestemmer seg for at hun vil bli mer bevisst og tillate seg å føle mer på det som dukker opp. Kjenne ordentlig på følelsene før hun finner ut hva hun trenger å gjøre. Hun vil også trene på å dele mer av det hun tenker og føler på med andre – for hun kjenner nå at det gjør godt. “Irene” smiler og sier at hun først nå virkelig har skjønt hvor enormt viktig følelser er. (Skrevet med «Irene» sin tillatelse.)

Dette var «Irene» – hva med deg? Hvordan håndterer du dine følelser. Trekker du deg innover i deg selv og forsøker holde de vanskelige følelsene unna. Eller tåler du å føle dem?

Hva om det ikke er følelsen som gjør at det oppleves så vondt. Men at det er motstanden for å kjenne på følelsen som gjør at det oppleves vanskelig og uholdbart?

Vår motstand mot å føle våre egne følelser gjør at vi ikke har det bra.

Jeg tror at dette er noen av de viktigste musklene vi bør trene og bygge opp – å tåle følelser.

«Irene, du og jeg, og mange andre vokste opp da det ikke var vanlig å snakke om følelser. Derfor er det mange av oss som har måtte starte opptrening av disse musklene fra bunnen av som voksne.

For et barn er det helt avgjørende hvordan de blir møtt og tålt i sine følelser – og spesielt fra foreldrene – for hvordan det selv takler og møter sine egne følelser som voksen.

Følelser som er vanskelig og utfordrende – er også de viktigste nøklene til lykke og god livskvalitet!