Muligheter dukker opp hele tiden. Noen legger vi merke til andre ikke. De kommer blant annet når noe skjer, enten det oppleves som positivt eller negativt. Andre kommer som en tanke – en idè og gjennom intuisjonen. Noen kommer gjennom hva vi leser eller hører andre si. Andre kommer som følelser eller fysiske tilstander i kroppen. Noen kommer som utfordringer. Andre oppfatter vi som kritikk.

Når en mulighet dukker opp så tvinges vi til å stoppe litt opp, gå innover, og være mer tilstedeværende i oss selv.

Hvis ikke – så flyr muligheten forbi.

Vaner, gammel tro, eller sannheter vi forteller oss selv, gjør at vi mister mange muligheter. Vi går gjennom dagen på autopilot, og vi reagerer mye på det som skjer med oss i stedet for å respondere. Når vi reagerer så er det underbevisstheten vår som styrer.

Hvis du velger å stoppe litt opp og se på hva som skjer akkurat nå, har du mulighet til å et nytt valg, åpne en ny dør, sette en annen kurs – enten det er i tankene dine, i atferd din, eller i små og store valg som skal tas.

Mulighetene er her for å fortelle deg at du har mange alternativer. Det kanskje er på tide å ta en nærmere titt på det som dukker opp.

Hvor mange muligheter har dukket opp på din vei som du har latt fare forbi? Kanskje du ikke vet. Men vær nysgjerrig. Begynn å legg merke til det som skjer rundt deg. Det som skjer inne i deg. Og det som skjer med deg.

Heidi kommer smilende mot meg. Hun er oppglødd og glad. “Du vet jeg har alltid har vært redd for å ikke være bra nok. Jeg har holdt meg selv tilbake. Redd for hva andre mener om meg. Men i det siste kjenner jeg at det er noe som er i ferd med å snu. Jeg sier meningen min mer og mer. Jeg tar rett og slett plassen min.

Forrige uke ble jeg invitert på et lederkurs på jobben. Og jeg som ikke er leder engang! Før ville jeg ha nølt. Men nå svarte jeg ja med en gang. Dette ville jeg. Jeg satte meg på første rad. Jeg rakk opp hånda da kursholderen spurte om noe. Jeg bød på meg selv. Dette var gøy! Og jeg er veldig stolt av meg selv. På slutten av kurset så delte kursholderen en historie. Kan jeg få dele den med deg?” spør Heidi. “Ja veldig gjerne” svarer jeg.”

Tenk deg en hverdag uten vanskelige personer.

Det var en gang en klok mann som ble beundret av svært mange. Hver eneste dag samlet det seg en stor folkemengde utenfor døren hans enten for å få gode råd, eller for å beundre ham. Blant
disse var det alltid en fyr som aldri lot en enste sjanse gå fra seg til å
motsi den vise mannen. Han observerte den vises svakheter og gjorde narr av 
lytene hans, til stor irritasjon fra alle hans beundrere. Resultatet var at de andre begynte å betrakte den vanskelige mannen som om han var djevelen selv.

En vakker dag ble “Djevelen” syk og døde. Alle pustet lettet ut. Utad tok de på seg en passende trist maske, mens de i virkeligheten frydet seg.

Den kloke mannens beundrere ble svært overrasket, da de så hvordan han sank sammen i sorg under begravelsen.

Etter begravelsen gikk de derfor bort til han og spurte hvorfor han sørget slik over denne vanskelige mannens bortgang. Hans svarte da: “Hvorfor skulle jeg sørge over vår venn, som er i himmelen? 

Nei, jeg sørger over meg selv, som har mistet min beste venn. Nå er jeg bare omgitt av folk som forguder meg, og han var den enste som utfordret meg. Nå som han er borte, frykter jeg at min egen vekst vil stoppe opp” Og i samme øyeblikk som han sa disse ordene, begynte den vise mannen å gråte.

– Fritt etter en historie av Anthony De Mello.”

Heidi ser innstendig på meg og sier: «Du har snakket om muligheter. At når ting skjer så trenger vi nødvendigvis ikke å se dem som problemer, men vi kan se dem og vite at vi har vi flere muligheter. Jeg har øvd meg på å ta andre valg enn tidligere. Det har ført til at jeg turte å bli med på dette kurset. Du har sagt at muligheter ligger også i mye annet, som blant annet i kritikk.

Etter denne historien jeg hørte på kurset, så skjønner jeg dette. Jeg har alltid en mulighet til å vokse og utvikle meg. Det handler om hvordan jeg velger å se på ting og de valgene jeg tar. Og det er helt fantastisk. Jeg føler meg mye friere og gladere enn før. Jeg trenger ikke å ta kritikk som kritikk. Jeg kan lytte på den, ta til meg hva det handler om, og se på hvordan jeg kan utvikle meg mer som menneske. Tusen takk for at du lærer meg dette!»

Takk Heidi Åsland Slåttsveen for at jeg fikk fortelle denne historien.

Vil du vite mer om å se muligheter i det som dukker opp i hverdagen? Les mer om Awareness-skolen. Eller ta kontakt med kontakt@awareness.no – Anne-Kjersti