Valentinsdagen, også kalt Alle hjerters dag eller Kjærlighetsdagen, er feiringen av kjærligheten og romantikken. Feiringsskikken startet en gang på 1500-tallet og har antakelig en opprinnelse i folkelig tro på at det var på denne dagen fuglene begynte å pare seg. Feiringen er også koblet til to martyrer ved navn Valentinus fra rundt 270 eKr. En av dem var en biskop som virket under den romerske keiseren Claudius. Valentin ble fengslet fordi han viet soldater og ikke avsverget seg kristendommen slik Claudius forlangte. Før han ble henrettet, skal Valentin ha skrevet et avskjedsbrev til sin kjære Julia og undertegnet med «…fra din Valentin». (Wikipedia)
Feiringen av kjærligheten og romantikken har spredt seg rundt omkring i verden. og i år omsatt vi i Norge for rundt 270 millioner kroner på blomster, sjokolade og ting som er relatert til Valentinsdagen.
Det er veldig hyggelig å få blomster og en oppmerksomhet på denne dagen. Men jeg tenker at vi også kan bruke denne dagen til å minne oss på hvor viktig kjærligheten er.
Ofte tar vi kjærligheten for gitt, vi glemmer kanskje å pleie den i en hektisk hverdag. Hva om å reflektere litt over hvordan vi viser den til de rundt oss hver eneste dag, og hvordan vi selv møter kjærligheten og tar imot den!
Kjærligheten må pleies, den må vies oppmerksomhet og gis næring. Eller så «dør» den. Vi lukker igjen for å slippe å føle og bli såret, og resultatet er at vi tror at vi ikke elsker lenger. Vi bytter ut partner og venner. Men ofte handler det om helt andre ting. Vi snakker ikke samme språk. Vi blir tolket og missforstått. Vi blir ikke møte, sett og følt.
Så hva gjør du hver dag for å vise dine nærmeste at du bryr meg om dem? Hvordan møter du de som viser deg kjærlighet, og hvordan tar du imot? Og hva gjør du hver dag for å vise kjærlighet til deg selv?
Har du balanse i alle områdene i livet ditt? Helse – Forhold – Egenutvikling – Jobb/Karriere. Hva gjør du for å minne deg på det? Hva om du finner noen som motiverer deg i hvert område, noen som inspirerer deg til å gå det ekstra skrittet for deg selv og de du er glad i, hver eneste dag? Vi er rollemodeller for barna. De lærer av det vi gjør. De lærer av hvordan vi viser og tar imot kjærlighet. De lærer av hvordan vi viser kjærlighet til oss selv.
Er du klar over kjærlighetsspråket til dine nærmeste, til partneren din, barna dine, eller vennene dine? Er du klar over ditt eget?
Vi har alle et behov for å føle oss viktig for partneren vår eller andre nær oss, å føle at vi er ønsket. Og hvordan gjør vi det?
Ved blant annet å sette av tid for hverandre, prioritere den andre og forholdet. Og når en først er sammen, være tilstede, være lyttende og interessert. Gi respons ved kroppsspråk, verbalt, med lyd og pust.
Vi har alle et behov for å bli sett. At andre virkelig ser oss, og at vi føler at de kjenner oss for den vi er. Det gjør vi ved blant annet ved å gi respons. Vise anerkjennelse, og gi oppløftende tilbakemeldinger. Være interessert i den andre, nysgjerrig på personen og stille spørsmål for å bli mer kjent, som for eksempel. hva tenker om ting, hva de liker, hva de ikke liker og hvorfor, hva de tror på og hva de drømmer om.
Vi har alle et behov for å bli hørt, virkelig bli lyttet til. Det kan skapes ved tilstedeværelse i oss selv sammen med andre. Gi respons og møte den andre i det den forteller, slik at den andre virkelig føler seg møtt. Ja det er en kunst, og det kreves bevissthet og øving!
Vi har alle et behov for å bli følt, å virkelig kjenne fysisk det emosjonelle møtet. Dette er mulig ved å våge og være åpen og tilstedeværende i oss selv i møte med andre. Anerkjenne følelser som dukker opp i oss, puste dem, fortelle om dem, og la det få tid til å lande – i stillhet.
Alle disse behovene kommer også igjen i Kjærlighetsspråket.
I boken «Kjærlighetens 5 språk» av Gary Chapman vil dere kunne få mer forståelse for dette språket og hvordan bruke det mer aktivt og bevisst.
Jeg har selv sett etter å ha jobbet med par, familier og enkeltpersoner, at mye faller på plass, bare av å lære om dette kjærlighetsspråket. De får aha-opplevelser og fantastiske nye innsikter. Det er viktig å snakke samme språk for å kunne uttrykke den kjærligheten man føler. Og på barna, bruk alle!!

De fem språkene er:
Tilstedeværelse – tid for hverandre
Anerkjennende ord
Fysisk berøring – nærhet
Gaver
Tjenester

Denne Kjærlighetsdagen fant jeg denne delingen på Facebook. Dere kan tenke over hva dere tror er kjærlighetsspråket til denne damen og mannen:
«Valentinesdagen….min mann er ikke en mann som kommer hjem med blomster utenom på bursdagen min. Han aner garantert ikke hvilken dag det er i dag og han mener selv at han ikke finnes romantisk. Men for meg så er han romantisk hver eneste dag. Han fyrer opp i ovnen hver morgen før han går på jobb, så jeg ikke skal fryse når jeg står opp. Han passer alltid på at bilen min er full av diesel, slik at jeg slipper å fylle selv. Han klipper plenen og han måker snø. Jeg ønsker meg et skap, han bygger det. Han er verdens mest romantiske, men han skjønner det bare ikke selv, og jeg er dypt takknemlig!» NN

Denne kvelden ble brukt på dette viktige og flotte temaet Kjærlighet. Med HeartIQ språket, Kjærlighetsspråket og intuitivt ved reading. En fantastisk kveld med stort mot – sterkt og sårbart. Med den magiske healingkraften av kjærligheten og fellesskapet i sirkelen! Takknemlig!