Jeg regner med at du som jeg, og de fleste andre, opplever folk som irriterer deg. Det kan være måten de oppfører seg på, ting de gjør eller sier.

«Trond» har kommet til samtale. Han forteller at han er helt oppgitt over en kamerat. Eller rettere sagt, han sier han er lei av hele fyren som irriterer han noe enormt. Når de er i sosiale settinger og noen forteller noe, så kommer kameraten alltid med noe bedre. Han ringer bare når han skal skryte. For eksempel av at han har fått seg ny bil, har oppnådd mål på jobben, eller når han skal vise seg på en eller annen måte. «Trond» kjenner han blir irritert nå når han forteller om det. Han liker ikke denne måten som kameraten er på.

Jeg spør om han vet hva det er det som trigger. «Trond» tenker seg om, og svarer at det er det at kameraten tror at han er noe. At han tror han er bedre enn andre. Jeg spør om kameraten har sagt at han er bedre enn andre. Det har han ikke svarer «Trond». «Men hva er det som gjør at du tror at han tenker det» spør jeg. «Nei si det» svarer «Trond» ettertenksomt. «Det er vel måten han er på. At han bare snakker om seg selv. Måten han fremhever seg selv på». «Fremhever du deg selv» spør jeg. «Nei det gjør jeg ikke» svarer “Trond”. «Skryter du av deg selv. Er du noen gang stolt av deg selv. Eller tenker du at du er bra nok?” spør jeg videre. «Jeg skjønner poenget” “Trond” og smiler. “Nei, jeg gjør vel egentlig ikke det» svarer han ettertenksomt. «Hva om det er deg dette egentlig handler om» spør jeg. «og ikke kameraten din?» «Ja den traff den!» sier han og smiler skjevt. “Jeg husker at jeg tenkte at jeg aldri var god til noe da jeg var liten, ja jeg fikk høre det også… jeg fikk mye kritikk. Og så har jeg vel bare fortsatt å tenke slik. Jeg skjønner nå hvor det kommer fra” sier han ettertenksomt… (gjengitt med tillatelse fra “Trond”.

Har du har folk rundt deg som sier eller gjør ting som irriterer deg? Neste gang du opplever det – rett fokus innover i deg selv. Hva er det som treffer. Hva er tema. Og sjekk hvordan du selv forholder deg til dette tema.

Den eneste vi kan endre er oss selv. Kanskje du som «Trond» trenger å trene på å tro på deg selv. Vite at du er bra nok. At du betyr noe. Og at du som «Trond» får oppleve det magiske – at irritasjonen blir borte.

Vi håndterer følelsene våre på forskjellige måter. Undertrykker vi dem og stenger dem inne, vil energien i følelsene over tid kunne skade oss. Projiserer vi dem på andre, er resultatet mest sannsynlig et dårlig forhold med andre og også oss selv. Anerkjenner vi det som trigger, og eier dem fult og helt, vil vi frigjøre mye av energien og følelsen i den. Da vil det være lettere å se hvor det som trigger kommer fra og hva de egentlig handler om.

Ta kontakt med kontakt@awareness hvis du er nysgjerrig på triggere hos deg selv

Anne-Kjersti Nymo – Awareness