Det er rart hvordan vi kan skape det vi frykter – når det vi ønsker er noe helt annet. Lar du frykten styre livet ditt? Bevisst eller ubevisst?

Jeg slutter aldri å bli overrasket over hvor mange modige mennesker det er der ute. Mitt møte med «Nina» ga gjenklang i meg selv og mine egne frykter – hvor jeg holder meg tilbake i mitt liv og ikke helt viser hvem jeg er.

Hun forteller at hun sliter i nære forhold, og spesielt i nærhet med mannen og sønnen sin. Hun sier det er vanskelig – tørre å slippe dem helt inn. «Nina» er redd for å vise seg sårbar. Redd for å bli avvist. Redd for å miste. Redd for å bli alene. Det er som hun fryser fast på innsiden når tilnærmelsene kommer. Hun ser de blir lei seg. Og hun blir fortvilet og føler seg slem. Hun sier hun er livredd for å bli alene. Men skjønner at det hun gjør, får henne til å føle seg enda mer ensom og alene. Hun fortelle mer om den indre kampen. Tankene som kommer. Dømmingen. Den dårlige samvittigheten. At hun tenker hun er en dårlig mamma og en dårlig kjæreste.

Jeg spør henne om jeg får gi henne en tilbakemelding. Hun sier ja. Jeg forteller henne at jeg ser en veldig modig og vakker sjel. En med et stort kjærlighetsfullt hjerte. En som lengter etter å bli elsket. En som lengter etter å elske – men som er redd. Jeg ser at dette var viktig for henne. Jeg viser henne at hun gjør det som hun er mest redd for akkurat nå: Hun tør å være nær. Hun er sårbar. Hun blir sett. Hun deler tanker og følelser. Jeg sier at det er ikke like stor risiko tilstede for å miste noen her med meg. Men jeg oppmuntrer henne til å anerkjenne det motet hun viser. Kjærligheten som er inne i henne når hun viser hvor viktig dette er. De nye valgene hun tar. Det er en start. Hun smiler. Jeg ber henne kjenne etter hva som rører seg inne i henne akkurat nå. Hun sier at hun føler seg glad – og rørt – og mye lettere. Hun føler at det harde frosne belte rundt overkroppen har sluppet litt taket. «Nina» vet at mye av livet har blitt styrt av frykt. Men at det er som om hun nå virkelig skjønner det. Hun vil øve på å gjøre endringer. Øve på å ta andre valg. Øve på mer nærhet. Øve på å gi og ta imot kjærlighet. Og øve på å dele sin indre verden med mannen sin. Hun får tårer i øynene. «Nina» sier at sønnen og mannen er de aller viktigste personene i livet hennes. Hun legger hånda på hjertet – «derfor er det verdt å øve på det jeg er redd for. For jeg vil ikke miste dem».

Historien er gjengitt med tillatelse fra “Nina”

Vil du ha hjelp til å se på hva du er redd for – og hvorfor det stopper deg i livet? ta kontakt med  Awareness og Anne-Kjersti – kontakt@awareness.no