For mange mennesker så eksisterer ikke øyeblikket. De er mer opptatt av det neste øyeblikket og lever i fremtiden. De lager scenarier og bekymringer om alt som kan gå galt. Lever i «bare vent til…-modus» – «når jeg får bedre økonomi , da…- når jeg har fått den jobben, da… – når barna blir store, da…». Andre strever med tankespinn og følelser som blir altoppslukende, og som de jobbe for livet for å komme seg unna..

Ubevisst blir det neste øyeblikket mer viktig enn det som er akkurat nå. Fremtiden blir viktigere enn det virkelig livet som alltid er her og nå. Fremtiden eksisterer ikke annet enn i en tankeform. Livet består fullt og helt av øyeblikket her og nå.

Hvis vi virkelig forsto betydningen av dette, så vil hele livet endre seg. Vi vil finne mer trygghet og ro, og stå stødigere. Også når det stormer rundt oss. Vi vil ikke føle oss ensomme, selv når vi er alene. Vi vil oppleve mer fellesskap. Vi vil ikke tro at det er noe galt med oss, eller at det er noe som trenger å fikses. Vi vil være rausere og mer omtenksom og ikke ta alt så personlig. Vil vil ha mer energi og føle oss mer levende.

Hele livet vårt består av øyeblikket her og nå. Når vi tenker på fremtiden så tenker vi på det fra her og nå. Når vi husker ting fra fortiden, så tenker vi på det fra her og nå.

Men mange lever som om øyeblikket er noe vi må bli ferdig med for å komme et bedre sted lenger der fremme, komme i mål.

Det gjør det at det blir vanskelig å leve. Livet blir en anstrengelse. Det finnes bare dette øyeblikket – gi det din fulle oppmerksomhet.

Øyeblikket her og nå er som små steg – øyeblikk for øyeblikk, et steg om gangen. Du bestemmer hva slags fremtid du vil ha. Du bestemmer det ut ifra å være her i dette øyeblikket her og nå. –

Fritt etter Eckhart Tolle – Living In The Present Moment

Det viktigste redskapet du kan bruke for å trene på å være her å nå, er pust, bevissthet og oppmerksomhet. Pusten bruker du for å komme på plass i kroppen og være her og nå, som er helt essensielt for være her og nå. Oppmerksomheten din bruker du til å være bevisst her og nå, ved å registrere hva er det som rører seg i deg dette øyeblikket. Her har du en trening:

  1. Pust dypt inn og sakte ut og kom på plass i kroppen din
  2. Vær en nøytral observator uten å dømme, skulle fikse eller ordne noe som helst – alt er ok – snakk gjerne høyt. Og gjør øvelsen sakte:
  3. Hvilke tanker har du akkurat nå – pust
  4. Hvordan er energien din – er den lav eller høy – hvordan går den i kroppen? – pust
  5. Hvordan har du det fysisk – er du stiv – eller har smerter noen steder? – pust
  6. Hvilke følelser er tilstede akkurat nå – er du sint – glad – lei deg…? – pust

Ved trening så kan du hente deg selv tilbake til her og nå når du er på vei inn i fortid og fremtid. Denne bevisste observatøren trenger at er tilstede gjennom dagen din. Gjennom alt du foretar deg og alt du opplever. Et bra barometer for å kjenne at du klarer det, er at du blir lettere og roligere inne i deg, selv når du ikke har det bra. Kjenner du at du for eksempel blir tung eller frenetisk, så har du forsvunnet inn i “dramaet” i fortid eller fremtid og du vil kjenne det på energien.

Fortiden og fremtiden eksisterer kun som en tanke. De må observeres fra dette øyeblikket for at livet skal leves her og nå. – Anne-Kjersti

Vil du vite mer om dette – ta kontakt med kontakt@awareness.no – Anne-Kjersti