Visste du at din stemme er unik – som et fingeravtrykk?

Og da snakker vi ikke om tonen i den eller dialekten. Men energien som kommer gjennom stemmen. Da vi var små så hermet vi og tok etter foreldre, vennegjengen i gata, og de vi så opp til. Vi ble preget av andre, stedet vi bodde på, kulturen osv. Dette førte til at de fleste snakker for å bli forstått, for å overbevise, for å vise at de ha rett, eller for å belære. Det blir en projeksjon på andre – en push energi. Jeg også gjør det.

For å finne din stemme må du ta ansvar og eierskap på egne følelser og triggere.

Den finnes der innenfor forsvarsverket og historien din. Du må være tilstede. Lytte. Være omtenksom. Empatisk. Være ok med deg selv. Være ok med den du snakker med. Se bakenfor maskene. Bakenfor beskyttelsen. Se hjertet til den du har foran deg. Elske dem for den de er. Og elske dem for den de ikke er.

Det krever mot for å finne din unike stemme. Våge og dele det du tror på. Hva du står for. Det som er viktig for deg. Det du har på hjertet. Ofte er vi så redd for hva andre tenker og mener, at vi ikke tør å åpne munnen. Eller det som kommer ut av den blir en projeksjon – et push på andre.

Det er en prosess å oppdage egen stemme.

Det er tre viktige ting vi trenger å ha lengst fremme i bevisstheten. Og det gjelder hver gang vi åpner munnen. Hver gang vi har et eller flere mennesker foran oss – om det er partneren, barna, venner, kolleger, eller andre. Hva ønsker du at han/hun skal føle. Hva ønsker du at han/hun skal tenke. Hva ønsker du at han/hun skal bli inspirert til å gjøre etter at du har snakket med dem.

Vi har alle et ansvar for det som kommer ut av munnen vår. For hvordan ordene våre lander hos den andre.

Dine ord kan snakke liv inn i andre. Løfte andre.

Noen vil føle seg bedre på grunn av deg. De vil stå stødigere. Ta bedre valg.  Du kan gi håp. Et barn du ser som sliter. En ansatt i en butikk som føler seg sliten og lei. En kunde på jobben. En kollega. En venn. En i familien. Men husk at dine ord kan også ta lyset fra noen.

En refleksjon øvelse for deg:

  1. Skriv ned navnet på en eller flere person som du har en veldig god kommunikasjon med. Skriv så ned hvorfor du har så god kommunikasjon med disse personene? Hva er det DU gjør – ikke om dem!
  2. Skriv ned navnet på en eller flere personer som du har eller har hatt en anstrengt kommunikasjon med. Hvorfor er det slik? Husk igjen – det handler ikke om dem. Det handler om deg! Hva er det du gjør som er annerledes her enn med personene du ha god kommunikasjon med.
  3. Skriv ned navnet på en person som du har snakket liv inn i. Som du har inspirert, motivert og løftet.
  4. Skriv ned navnet på en person som du har hatt en negativ påvirkning på.
  5. Husk igjen – det handler ikke om dem. Det er om deg. Hva kan du eie?
  6. Du har makt med stemmen din. Hvordan kan du bruke den på en god måte for deg selv og andre?

Inspirert av Lisa Nichols «Speak and Inspire»

Trenger du hjelp med å finne din stemme? Ta kontakt med kontakt@awareness.no