«Bente» smiler litt oppgitt når jeg spør henne hva som bringer henne til meg. «Ja hva er det ikke?» svarer hun oppgitt. «Jeg er sliten og bare vet – at fortsetter jeg som nå, – så rakner det for meg!»

Jeg ber henne forklare. Hun fortsetter; «Jeg har føler at jeg ikke strekker til på noen områder. Jeg har konstant vondt i hodet. Føler meg stresset. Hjernen min jobber på høygir. Og det er den samme platen som spilles om igjen og om igjen!» «Bente» forteller at hun har dårlig samvittighet. At hun ikke klarer å komme ajour hverken hjemme eller på jobben. Alle maser på henne, og hun vet hun svarer irritert. At hun sårer dem. Skulle bare ønske at de kunne slutte å mase. Har dårlig samvittighet fordi hun avviser dem – både de hjemme og på jobben.

«Bente» forteller om sin konstante dårlige samvittighet overfor ungene sine fordi hun ikke klarer å være 100% tilstede for dem. Det er så mye som koker og hun glemmer mye. Det poengterer barna også – at hun er glemsk. Og hun har dårlig samvittighet for foreldrene sine. Burde ha besøkt dem oftere. «Bente» får tårer i øynene når hun forteller. Hun er redd for å miste dem. De begynner å bli gamle. «Bente» er sliten. «Og i tillegg burde jeg ha trent og levd litt sunnere – ja, hva er det jeg ikke har dårlig samvittighet for?» sier hun og sukker oppgitt. (gjengitt med tillatelse av «Bente».)

Når vi snakker om dårlig samvittighet må vi skille mellom sunn og usunn skyldfølelse. Sunn skyldfølelse får vi når vi faktisk har gjort noe galt. Den skal motivere oss til reparerende «skaden». Be om unnskyldning. Ta bedre valg.

Men i dagens stress og mas misbrukes denne følelsen, og brukes mye som en straff mot oss selv. Og vi ender opp med et endeløst mas med uoppnåelige krav og forventninger til oss selv.

Hvordan kan det ha blitt så «normalt» å gå rundt å føle seg et nummer for liten?  Hvorfor kan vi ikke bare tillate oss selv å være som vi er og leve livet vårt i all vår perfekte uperfekthet? Og hvorfor er det slik at selv om vi skjønner at tankene vi har er ubegrunnet, så får vi allikevel denne klebende vonde følelsen inne i oss? (ref. psykologvirke)

Har du mye dårlig samvittighet?

Klarer du å skille den sunne fra den usunne?

Vil du ha en samtalepartner for å rydde opp i kaoset?

Ta kontakt med Anne-Kjersti via kontakt@awareness.no